Afgelopen week hebben we het goede nieuws gehoord dat bibliotheken de deuren weer mogen openen vanaf maandag 11 mei. Daarmee is de uitleen van het speelgoed ook weer geopend. Vanaf maandag ben je dus weer welkom in Rozet Kronenburg! Houd wel rekening met de aangepaste openingstijden (voor Kronenburg: maandag t/m zaterdag 10.00 – 17.00u).

Uiteraard wordt er met de uitleen rekening gehouden met een maximum aantal bezoekers en de richtlijnen vanuit het RIVM. Hoe ziet dit er uit? Eigenlijk net als de uitleen van de boeken. We volgen hierin de maatregelen die Rozet neemt, deze staan genoemd in het nieuwsbericht op de website van Rozet. Wat betreft het speelgoed zijn er een aantal extra aandachtspunten:

1. Speelgoed schoon inleveren

Belangrijk is dat het speelgoed schoon ingeleverd wordt. Dit gold altijd al en is zeker nu van toepassing om verspreiding van bacteriën en virussen tegen te gaan. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Voordat je het speelgoed terugbrengt, controleer je of alles compleet is, en maak je het schoon met een licht-vochtig doekje. Gebruik daarbij alleen water en zeep, zeker geen chloor! En ook heel belangrijk: laat het schone speelgoed op een (afdruip)rekje aan de lucht drogen. Stop alleen droog speelgoed in onze kratten, anders gaat het schimmelen.
Ben je ziek of is één van je huisgenoten ziek? Breng dan geen speelgoed terug.

2. Wanneer inleveren?

We hebben door de coronamaatregelen minder vrijwilligers beschikbaar voor het controleren van het speelgoed. Je helpt ons enorm door niet allemaal tegelijk naar de speelotheek te komen. Tot en met 25 mei 2020 brengen we geen te-laat boetes in rekening. Zou je – voor zover mogelijk – ergens tussen nu en 25 mei een moment kunnen kiezen om je geleende speelgoed (en boeken) terug te brengen?
Wil je je speelgoed langer lenen? Dan kun je het zelf online verlengen via Mijn Bibliotheek. De uitleg daarover staat op https://www.rozet.nl/bibliotheek/vraag-en-antwoord/faq-mijn-bibliotheek/.
Lees het zeker even door, er staan handige tips bij!

3. Speelgoed gaat 3 dagen in quarantaine

Bij binnenkomst in de bibliotheek staan er karren klaar waar de boeken en het speelgoed op neergezet kan worden. Je hoeft ze dus niet eerst in te nemen via de scanplaat. Het speelgoed komt drie dagen onaangeroerd apart te staan, daarna nemen medewerkers de materialen in en controleren deze. Het controleren en terugzetten gebeurt op een hygienisch verantwoorde wijze, zodat je als klant schoon materiaal kan lenen.

4. Speelgoed lenen

Elke volwassene of kind krijgt bij de ingang een mandje, die beperkt aan te bieden zijn. Voor het uitzoeken van speelgoed is het verzoek om alleen te komen (en natuurlijk zonder gezondheidsklachten). Dit voorkomt wachtrijen vanwege overschrijding van het maximum bezoekers en voor volwassenen is het eenvoudiger de voorschriften na te leven. Een kind meenemen in kinderwagen, draagdoek of buggy kan wel.

Binnen de speelotheek-hoek kunnen maximaal 2 personen aanwezig zijn. Als een medewerker van het Speelpunt aanwezig is, kan er dus maar 1 klant zijn.

Wat betreft de gedragsregels specifiek voor de speelotheek-hoek:
◦ Blijf zo kort mogelijk in de speelotheekhoek.
◦ Niet op de bank/stoel/tribune zitten;
◦ Raak zo min mogelijk speelgoed aan en pak (voor zover mogelijk) alleen speelgoed uit de kast dat je wilt lenen.
◦ Kinderen kunnen niet spelen met speelgoed uit de kasten.
◦ De schatkist met speelgoed is niet beschikbaar.

5. Geen mogelijkheid om naar de bibliotheek te komen?

Mogelijk kun je vanwege ziekte langere tijd niet naar de bibliotheek komen of durf je het nog niet aan om in openbare gelegenheden te komen. Wil je wel speelgoed lenen? Neem dan contact met ons op via . We zoeken graag een oplossing voor je!

6. Vragen

Onze medewerkers helpen je graag bij vragen. Door het aantal beschikbare medewerkers kan het echter voorkomen dat er geen medewerker van het Speelpunt aanwezig is tijdens een speelgoed-service-uur. Er zal wel altijd een bibliotheek-medwerker aanwezig zijn om je verder te helpen en voor specifieke vragen over speelgoed kun je ook terecht bij

Volg voor meer informatie de nieuwsberichten van Rozet welke voorschriften zij geven over deurbeleid, afstand houden etc. En op onze website houden we je ook up-to-date over ons beleid.