Het is juist in deze tijd belangrijk dat kinderen (en jijzelf natuurlijk ook!) lekker kunnen blijven spelen en ontspannen. Daarom willen we onze leners de kans geven om voor de meivakantie extra (leen)speelgoed in huis te halen. Maar omdat de speelotheek gesloten is, gaan we een nieuwe werkwijze uitproberen: een afhaalpunt bij Rozet Kronenburg.

Begin mei evalueren we hoe het is gegaan met het afhaalpunt (alle feedback is welkom!) Dan besluiten we hoe we de speelgoeduitleen gaan vormgeven met de corona-maatregelen zoals die op dat moment gelden. Je krijgt daarover bericht in onze volgende nieuwsbrief

Zoals je begrijp, zal het lenen van speelgoed anders gaan dan je gewend bent. We gaan werken met een afhaalpunt, waar je alleen op afspraak speelgoed kunt lenen. Je kunt helaas niet zelf speelgoed uitzoeken. We vragen je om jouw speelgoedvoorkeuren aan ons doorgeven. Op basis van het beschikbare speelgoed en jouw voorkeuren maken wij een speelgoedpakket met drie stuks speelgoed voor je, dat je – op afspraak – kunt ophalen op dinsdagmiddag 14 april 2020.*

Lijkt het je wat? Lees dan snel verder.

Hoe werkt het?

Heb je een speelgoedabonnement? Dan kun je meedoen! Pak je Rozet-lenerspas (waarmee je normaal je speelgoed leent), dan gaan we aan de slag.

  1. Meld je aan via deze link: vervallen.
    Op het aanmeldformulier vul je je lenerspasnummer (begint met “850”) in en geef je aan wat voor soort speelgoed je graag leent en bij welke (ontwikkeling)leeftijd het speelgoed moet passen. Probeer je voorkeuren zo duidelijk mogelijk aan te geven. Bijvoorbeeld hoeveel puzzelstukjes een puzzel mag zijn, of je een 2-persoons of meerpersoons spel wilt, een poppenhuis of liever iets met auto’s.
  2. Wij stellen een speelgoedpakket met 3 stuks speelgoed samen op basis van jouw voorkeuren.
  3. Zodra we een afhaalafspraak voor je ingepland hebben, krijg je per mail een afhaalbericht waarin staat wanneer en waar je jouw speelgoedpakket kunt ophalen.
    Afhalen kan alleen op afspraak, zodat er op het afhaalpunt zo min mogelijk personen tegelijk bij elkaar zijn. Daardoor kunnen we ons goed aan de corona-richtlijnen houden.

Vragen en antwoorden

Misschien heb je vragen? Hieronder geven we alvast een aantal antwoorden.

Kan ik speelgoed afhalen wanneer ik wil?
Nee, helaas… We werken op alleen op afspraak. Op die manier zijn we op het afhaalpunt met zo min mogelijk personen tegelijk bij elkaar en kunnen we ons aan de corona-richtlijnen houden. Want het moet wel voor iedereen veilig zijn.

Wat als ik niet kan op de afspraaktijd?
Mail ons dan z.s.m. op en geef aan op welk tijdstip je wel zou kunnen. Dan bekijken we wat er mogelijk is.

Kan ik een specifiek speelgoedartikel bestellen/reserveren?
Nee, daar is het uitleensysteem (nog) niet op ingesteld. Wel kun je op het aanmeldformulier je speelgoedvoorkeur doorgeven. Naast speelgoedcategorie kun je aanvullende info intypen. Bijvoorbeeld welk soort puzzel of hoeveel puzzelstukjes je wilt, welk soort spelletje, of je een poppenhuis wilt of liever iets met auto’s, wel of juist geen playmobil, of duplo, enzovoorts. Zo help je ons met de speelgoedkeuze, maar het blijft een verrassing welk speelgoed je krijgt

Kan ik ook speelgoed inleveren?
Nee, dat kan nog niet. Je moet het speelgoed dat je eerder leende nog even thuis houden. In het uitleensysteem van Rozet wordt alles zo aangepast dat je extra materialen mag lenen en geen te-laat boetes krijgt voor het speelgoed dat je nu in huis hebt.

Als we speelgoed retour krijgen, moeten we er rekening mee houden dat het besmet zou kunnen zijn met het coronavirus. We hebben tijd nodig om ons werkproces daarop aan te passen. En we wachten even af welke corona-maatregelen er na 28 april 2020 gaan gelden.

Is het veilig om speelgoed te lenen?
Ons speelgoed heeft de afgelopen weken onaangeraakt in de speelotheekkasten gestaan. In feite was het speelgoed in quarantaine. Daarom gaan we ervan uit dat dit speelgoed veilig te lenen is. Onze medewerkers werken bij het afhandelen van het speelgoed zo hygiënisch mogelijk. En we houden ons natuurlijk aan de RIVM-richtlijnen. Maar garanties kunnen we helaas niet geven.

Wat is ontwikkelingsleeftijd?
Onze ervaring is, dat het best lastig is om speelgoed te kiezen als je (alleen) de leeftijd van een kind weet. De ontwikkeling van kinderen verloopt heel verschillend (en dat is normaal). De een is snel met lopen/bewegen, de ander met praten. Met ontwikkelingsleeftijd bedoelen we de leeftijd waarop een gemiddeld kind iets kan. Bijvoorbeeld ontwikkelingsleeftijd 0 (baby), daarbij past vooral speelgoed dat de zintuigen stimuleert (zien, horen, voelen, proeven, ruiken). Bij ontwikkelingleeftijd 2-3 (peuter) letten we erop dat er geen kleine onderdelen bij zitten (want peuters stoppen nog veel in hun mond). Vanaf 6 jaar kun je afgaan op de (school)groep waar je kind in zit.

Ik heb een andere vraag.
Vragen over deze eenmalige speelgoeduitleen kun je mailen naar . Met al je andere vragen kun je terecht bij


* mocht je heel graag extra speelgoed willen lenen, maar kun je echt niet naar het afhaalpunt komen op dinsdagmiddag 14 april 2020, stuur dan een mail naar dan proberen we een oplossing te vinden.