.

Stap 1: Lid worden

Om speelgoed te kunnen lenen heb je een Rozet-lenerspas (bibliotheekpas) nodig met daarop een speelgoedabonnement. Je leest meer over het speelgoedabonnement op het tabblad Abonnement.

Stap 2: Speelgoed uitkiezen

Op de speelgoedafdeling van de bibliotheek (jeugdafdeling) kan je een keuze maken. Het meeste speelgoed is afgesloten door middel van tieraps, maar op de doos is altijd een afbeelding te zien wat de inhoud is. Speelgoed kun je zelfstandig uitzoeken.

Niet al het Speelpunt-speelgoed wat in de catalogus staat, past in de kasten. We vullen dit steeds aan. Zoek je een specifiek artikel of wil je advies, informeer dan bij een Speelpunt-vrijwilliger. (Vrijwiligers zijn aanwezig tijdens de speelgoed-service-uren).

Stap 3: Lenen

Al ons speelgoed is – net als de bibliotheekmaterialen – voorzien van een RFID. Als je materialen bij de scanbalie leent, worden ze geregistreerd als ‘geleend’. Als je de bibliotheek verlaat met materialen die nog niet geleend zijn, dan zal het alarm afgaan. Zorg dus dat alle materialen gescand zijn via de scanbalie voordat je ze meeneemt naar huis.
Speelgoed leen gaat op dezelfde manier als boeken:

  1. Ga naar de scanbalie (maakt niet uit welke).
  2. Kies in het hoofdscherm “lenen”.
  3. Hou je lenerspas voor de paslezer (op de muur).
  4. Heb je nog speelgoed thuis, dan kan je dit via ‘verlengen’ eenmalig met vier weken verlengen.
  5. Zet het speelgoed(krat) dat je wilt lenen op de scanbalie.
  6. Alles gescand? Dan kun je een uitleenbon printen.

Stap 4: Thuis speelgoed checken

Alle Speelpunt-kratten zijn verzegeld met tiewraps. Dit doen we om te voorkomen dat er speelgoedonderdelen in de bibliotheek of in Winkelcentrum Kronenburg kwijt raken. Thuis kan je het speelgoed openen door de tieraps door te knippen.

Bij al ons speelgoed zit een materiaalkaart: de inhoudsopgave van het betreffende speelgoed-artikel. Thuis controleer je of de inhoud van de speelgoeddoos of -krat klopt met de materiaalkaart.
Is alles in orde, dan hoef je verder niets te doen.
Klopt het niet, geef dan z.s.m. per e-mail aan door wat er niet klopt. Vanaf het moment dat jij het speelgoed leent, ben jij er verantwoordelijk voor. Eventuele boetes voor ontbrekende of kapotte onderdelen komen voor rekening van de laatste lener (jij dus in dat geval).

Stap 5: Thuis spelen

Het spelen kan beginnen!

Via Mijn Bibliotheek of de BiebApp kun je thuis je informatie inzien van de geleende artikelen of kan je artikelen verlengen. Je krijgt – net als bij de boeken – een paar dagen voor het einde van de uitleentermijn een e-mail waarin staat welke materialen je op welke datum moet inleveren.

Stap 6: Speelgoed checken

Controleer het speelgoed voor je het terug brengt of het compleet, heel en schoon is.

Vaak bestaat speelgoed uit meer onderdelen (bijvoorbeeld een speelhuis + een kratje met poppetjes/meubels). Op de materiaalkaart staat een afvinklijst, waarop je kunt bijhouden of je alles hebt. Dat voorkomt verrassingen bij het inleveren.

Stap 7: Terugbrengen

Terugbrengen in de speelotheek gaat via de computer bij het speelgoed (dus niet door de boekengleuf). Kies voor ‘inleveren’ en scan de materialen op de plaat. Daarna kan het in de inleverkast geplaatst worden. Medewerkers van de speelotheek zullen het materiaal dan controleren en terugplaatsen in de uitleenkast.

Let op: het geleende speelgoed moet op dezelfde locatie ingeleverd worden. Dus in de bieb Kronenburg geleend is ook in de bieb Kronenburg inleveren, datzelfde geldt voor de locatie voor grote materialen.